Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Karpackie Klimaty: Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji

Po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych z Krosna zaprasza do udziału w konkursie na Najlepszą Nalewkę Galicji 2015, który rozstrzygnięty zostanie w trakcie organizowanego corocznie w Krośnie Święta Kultur Pogranicza „Karpackie Klimaty, które w tym roku odbędzie się w dn. 21 -23 sierpnia.
Karpackie Klimaty: Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji
fot. archiwum

Unia Przedsiębiorczych jako najprężniejsza organizacja pozarządowa w Krośnie od kilkunastu lat organizuje wspólnie z władzami miasta spotkania przy stołach wielkanocnym i wigilijnym, zajmuje się organizacją paczek świątecznych dla potrzebujących oraz realizuje wiele działań promujących region krośnieński oraz postaci związane z Krosnem.

W tym roku po raz kolejny Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych w ramach międzynarodowej imprezy Karpackie Klimaty organizuje Zakątek Rozmaitości Galicyjskich, w trakcie którego m.in organizowany jest konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji oraz Galicyjskie Spotkanie z nalewką Myśliwską. W ubiegłym roku tytuł Najlepszej Nalewki Galicji zdobyła „Nalewka malinowa – Smocza Krew” Pana Czesława Maszczyka z Piotrkowa Trybunalskiego.

Kraje południowe mają swoje wina oraz tradycję winiarską. Kraje północy mają piwa, miody oraz inne regionalne trunki. Ewenementem w tym krajobrazie kulinarnym jest wyłącznie polska dojrzewająca w dworskich piwnicach tradycyjna nalewka. Nalewka nigdy nie służyła do upijania się tak jak to bywało z miodami, piwem i gorzałką. Pieczę nad piwniczką z nalewkami na polskim dworze sprawowała klucznica (była to przeważnie niezamężna członkini rodu). Ona ściśle reglamentowała ten szlachetny trunek, w zależności od chorób oraz innych dolegliwości zdrowotnych trapiących mieszkańców i gości dworu. Nalewkarstwo wywodzi się z tradycyjnej medycyny słowiańskiej. Niestety wraz z ekspansją chrześcijaństwa wiedźmy, zielarki i szeptuchy spłonęły na stosach. Duża część ich wiedzy na temat leczniczych właściwości ziół, korzeni, owoców i przypraw zachowała się w tradycyjnej kuchni myśliwskiej i dworskiej w postaci sporządzanych z wszystkiego co było dostępne w ogrodzie, na łąkach i w kniei, magicznych napojów będących panaceum na wszelkie dolegliwości, bóle, zmęczenie … Apogeum nalewkarstwa nastąpiło w „Złotym Wieku” w czasie największego rozkwitu Rzeczypospolitej” - mówi Tadeusz Gajewski przewodniczący kapituły konkursowej.

Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 19 sierpnia 2015. Zgłoszeń dokonywać można drogą mailową [email protected]. Regulamin i karta zgłoszenia dostępna pod adresem:
http://unia.org.pl/wp-content/uploads/2015/08/regulamin-konkursu-na-najlepsza-nalewke-galicji-2015.doc

informacja prasowa


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ