Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 2 września 2025 23:15
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepsze Nalewki Galicji 2025 wybrane w Krośnie

W Zakątku Rozmaitości Galicyjskich przy Franciszkańskiej w Krośnie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród w Konkursie na Najlepszą Nalewkę Galicji 2025. Wydarzenie było częścią Festiwalu Kultur Pogranicza „Karpackie Klimaty”, który jak co roku przyciągnął tłumy miłośników muzyki, sztuki i tradycyjnych smaków.
  • Źródło: Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych
Najlepsze Nalewki Galicji 2025 wybrane w Krośnie

Źródło: Stowarzyszanie Unia Przedsiębiorczych

Nagrody najlepszym twórcom nalewek wręczali: Prezydent Krosna Piotr Przytocki, Prezydent Unii Przedsiębiorczych Bogusław Bargieł oraz przewodniczący kapituły konkursowej Tadeusz Gajewski.

Konkurs pełen pasji i smaku

Do tegorocznej edycji zgłoszono aż 48 nalewek przygotowanych przez pasjonatów z różnych zakątków Polski. Oceny dokonała kapituła w składzie:

  • Tadeusz Gajewski – przewodniczący,
  • Łukasz Zajdel – sekretarz,
  • Krzysztof Puk,
  • Ireneusz Pigoń,
  • Ewa Gajewska.

Jury podkreślało, że degustacja i wybór najlepszych nalewek przebiegały w pełnej anonimowości i zgodnie z regulaminem, a poziom tegorocznych zgłoszeń był wyjątkowo wysoki.

Laureaci Konkursu na Najlepszą Nalewkę Galicji 2025

  1. miejsce: Tarninówka – Andrzej Marszałek (Krosno)
  2. miejsce: Pigwowiec – Piotr Kazberuk (Hajnówka)
  3. miejsce: Ziołowa z 21 ziół z kurkumą – Wojciech Suchanek (Węgierska Górka)
  4. miejsce: Czarny bez z czekoladą – Kazimierz Kniaź (Zamość)
  5. miejsce: Pigwa – Katarzyna Marszałek (Krosno)
    Wyróżnienie specjalne za najlepszą nalewkę wytrawną: Dereń wytrawny – Andrzej Kudlicki (Adamów)

Święto tradycji i smaków

Uroczystość wręczenia nagród była nie tylko okazją do uhonorowania najlepszych nalewkarzy, lecz także momentem celebracji bogactwa galicyjskich tradycji kulinarnych. Atmosferę wydarzenia dopełniał festiwalowy gwar „Karpackich Klimatów”, które przez cały weekend wypełniały krośnieńską starówkę koncertami, jarmarkiem sztuki i lokalnych przysmaków.

Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejne edycje konkursu, podkreślając, że pasja i kunszt twórców nalewek są najlepszym dowodem na to, iż dziedzictwo kulinarne Galicji wciąż żyje i rozwija się w piękny sposób.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ
Reklama
  
Reklama