Nagrody najlepszym twórcom nalewek wręczali: Prezydent Krosna Piotr Przytocki, Prezydent Unii Przedsiębiorczych Bogusław Bargieł oraz przewodniczący kapituły konkursowej Tadeusz Gajewski.
Konkurs pełen pasji i smaku
Do tegorocznej edycji zgłoszono aż 48 nalewek przygotowanych przez pasjonatów z różnych zakątków Polski. Oceny dokonała kapituła w składzie:
- Tadeusz Gajewski – przewodniczący,
- Łukasz Zajdel – sekretarz,
- Krzysztof Puk,
- Ireneusz Pigoń,
- Ewa Gajewska.
Jury podkreślało, że degustacja i wybór najlepszych nalewek przebiegały w pełnej anonimowości i zgodnie z regulaminem, a poziom tegorocznych zgłoszeń był wyjątkowo wysoki.

Laureaci Konkursu na Najlepszą Nalewkę Galicji 2025
- miejsce: Tarninówka – Andrzej Marszałek (Krosno)
- miejsce: Pigwowiec – Piotr Kazberuk (Hajnówka)
- miejsce: Ziołowa z 21 ziół z kurkumą – Wojciech Suchanek (Węgierska Górka)
- miejsce: Czarny bez z czekoladą – Kazimierz Kniaź (Zamość)
- miejsce: Pigwa – Katarzyna Marszałek (Krosno)
Wyróżnienie specjalne za najlepszą nalewkę wytrawną: Dereń wytrawny – Andrzej Kudlicki (Adamów)

Święto tradycji i smaków
Uroczystość wręczenia nagród była nie tylko okazją do uhonorowania najlepszych nalewkarzy, lecz także momentem celebracji bogactwa galicyjskich tradycji kulinarnych. Atmosferę wydarzenia dopełniał festiwalowy gwar „Karpackich Klimatów”, które przez cały weekend wypełniały krośnieńską starówkę koncertami, jarmarkiem sztuki i lokalnych przysmaków.
Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejne edycje konkursu, podkreślając, że pasja i kunszt twórców nalewek są najlepszym dowodem na to, iż dziedzictwo kulinarne Galicji wciąż żyje i rozwija się w piękny sposób.
