Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
sobota, 28 czerwca 2025 05:58
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Prosty rytuał, który wzmacnia odporność i poprawia trawienie

zakwas buraczany

Źródło: https://olini.pl/

Nigdy nie jest za późno, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. To, w jaki sposób komponujesz swój codzienny jadłospis ma ogromny wpływ nie tylko na Twoją wagę, ale przede wszystkim kondycję organizmu i Twoje samopoczucie. Wiele z nas narzeka na osłabienie, obniżoną odporność, a także problemy z jelitami. Sięgnij więc po moc, jaka drzemie w kiszonkach - naturalne zakwasy to produkty, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach. W jaki sposób? Sprawdź!

Kiszenie warzyw - co warto o nim wiedzieć?

Kiszonki, czyli inaczej zakwasy, to warzywa poddane fermentacji - zamykasz je w słoiku, zalewasz solanką wzbogaconą przyprawami i zostawiasz na kilka dni, a czasem nawet na kilkanaście. Jak długo możesz je potem przechowywać? Z czystym sumieniem nawet przez kilka miesięcy w lodówce - pod warunkiem, że są dobrze ukiszone i zdrowe.

Smak ogórków kiszonych znasz pewnie od dziecka. Tak samo jak kiszoną kapustę – białą albo czerwoną. Zakwasy z czerwonej kapusty to samo zdrowie, ale obecnie możesz wybierać i przebierać w dostępnych produktach pochodzących z procesu naturalnej fermentacji. Coraz chętniej sięgamy po inne warzywa i próbujemy nowych połączeń - kiszenie to teraz prawdziwy trend, za którym zdecydowanie warto podążać nie tylko przez chwilę.

Fermentacja to sposób konserwowania żywności znany od pokoleń - z powodzeniem stosowały go już nasze babcie, zanim pojawiły się lodówki. W tym procesie główne role odgrywają mikroorganizmy - zwłaszcza bakterie kwasu mlekowego, ale również pleśnie i drożdże. Warzywa, owoce, ziarna stają się dla nich idealnym środowiskiem do rozwoju. To dzięki nim powstałe produkty zyskują trwałość, nowy smak i szereg cennych wartości odżywczych. Fermentacja to naturalny sposób, aby wzbogacić swoje posiłki o solidną porcję zdrowia.

Dlaczego warto pić zakwasy warzywne?

Fermentacja sprawia, że witaminy i minerały zawarte w kiszonkach stają się łatwiej przyswajalne. Dzięki temu Twój organizm może czerpać z nich pełnymi garściami.

Kiszenie warzyw sprawia, że naturalnie zmniejsza się w nich ilość cukru, co jest świetną informacją dla osób z insulinoopornością, cukrzycą lub będących na diecie. Ponadto do Twojego organizmu trafiają cenne drobnoustroje kwasu mlekowego, które regulują pracę jelit i wspierają mikrobiotę. W praktyce oznacza to ich lepszą perystaltykę, mniej problemów z zaparciami i lepsze trawienie.

Probiotyczne bakterie z kiszonek mogą niszczyć lub osłabiać szkodliwe patogeny, a od tego już krótka droga do ograniczenia infekcji i poprawy odporności. Wspomagają także układ immunologiczny - pozytywnie wpływają na florę jelitową i dostarczają witamin takich jak A, C i E. Witamina A wspiera wzrok, działa przeciwnowotworowo i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i skórę, a E działa jako przeciwutleniacz, wspierając tym samym krążenie i elastyczność skóry.

Kiszonki ponadto mogą pomóc w obniżeniu złego cholesterolu, regulować poziom cukru we krwi, wspierać pracę jelit, a nawet wpływać pozytywnie na koncentrację i kondycję mięśni. Są przy tym naturalnym źródłem probiotyków i prebiotyków, pomagają odbudować mikroflorę po antybiotykoterapii i ogólnie dbają o równowagę w układzie pokarmowym.

Oprócz witamin, kiszonki dostarczają również mnóstwa minerałów. Znajdziesz w nich wapń, który wspiera zęby, kości i układ nerwowy. Żelazo jest niezbędne do tworzenia krwi i transportu tlenu. Potas reguluje ciśnienie i gospodarkę wodną w organizmie, a fosfor w duecie z wapniem i witaminą D wspiera zdrowe kości i sprawny układ nerwowy. Do tego witaminy z grupy B - jak B2 i PP (niacyna), które wpływają na stan skóry, działanie mózgu i produkcję hormonów.

zakwas z kapusty

Zakwas z buraków - klasyka gatunku, która wspiera organizm

Zakwas z buraków to istna bomba zdrowotna, której potencjał tkwi w szerokim wachlarzu cennych składników odżywczych. Z jego pomocą dostarczasz swojemu organizmowi witaminę C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witaminę B6. Słowem - wszystkie niezbędne substancje, które wspierają odporność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Nie od dziś wiadomo, że kiszone buraki są niezwykle zdrowe. Znajdziesz w nich mnóstwo witamin, minerałów, związków organicznych i silnych przeciwutleniaczy. Naturalny zakwas buraczany zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C, A, E i K, naturalne azotany, wapń, żelazo, magnez, potas, jak również betaninę, która działa jak naturalny antyoksydant.

Co ciekawe, domowy zakwas z buraków ma więcej witamin z grupy B i C niż same buraki! Co więcej - w przeciwieństwie do surowego soku - nie zawiera szczawianów, które mogłyby obciążać organizm. Powód? Fermentacja mlekowa skutecznie je eliminuje.

Zakwas buraczany działa na wielu poziomach - wzmacnia odporność, wspiera mikroflorę jelitową, działa przeciwzapalnie dzięki betaninie, poprawia pracę wątroby i wspomaga detoksykację. Pity na czczo poprawia wchłanianie żelaza i wspiera układ krwionośny. Pomaga przy problemach trawiennych, reguluje pracę jelit i działa jak naturalny probiotyk dzięki obecności bakterii Lactobacillus.

Zakwas z kapusty - bomba witaminowa dla odporności

Kapusta to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Dostarcza Ci białko, błonnik, a także witaminy K, C i B6. Znajdziesz w niej też kwas foliowy, mangan, wapń, potas, magnez, a także silne przeciwutleniacze - polifenole. W mniejszych ilościach zawiera również witaminę A, żelazo i ryboflawinę.

Pamiętaj jednak o tym, że podczas kiszenia kapusta zmienia nie tylko swój wygląd, smak i zapach - wzrasta zawartość witamin i minerałów, a jednocześnie maleje ilość składników, które nie służą Twojemu zdrowiu. Powstają wówczas probiotyki, które wspierają mikroflorę jelit i wzmacniają odporność. Ponadto tworzą się związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Zakwas z kapusty to znakomite źródło witaminy C, która m.in. wspomaga układ nerwowy, a tym samym zdrowie psychiczne i sprawność umysłową. Do tego wzmacnia odporność, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a także wspiera regenerację witaminy E.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ