Sezon truskawkowy w pełni. Ceny z dnia na dzień spadają i teraz kilogram owoców można kupić za ok. 18 złotych, a będzie jeszcze taniej.
„Należą do najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie. Uprawiane są globalnie, również na szeroką skalę w Polsce, która należy do czołowych producentów tych owoców w Europie. Truskawki od lat cieszą się niesłabnącą popularnością” – przypomina Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, której naukowcy we 0współpracy z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskiego z Olsztyna zbadali owoce.
Wiele o truskawkach już wiemy. Na przykład to, że są bogate w witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy, żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Co do witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce.
Ale jest coś, czego o nich nie wiedzieliśmy.
To ląduje w koszu
Kiedy je się truskawki, naturalnie odrywa się szypułkę i wrzuca się ją do kosza. Tymczasem są to „niedoceniane fragmenty rośliny”.
– Szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu – wylicza Radosław Bogusz z SGGW.
I dodaje: – Obecne są w nich również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu.
Możesz zmiksować, dodać do innych ziół
Stąd właśnie propozycja, żeby przemysł spożywczy zainteresował się szypułkami i znalazł sposób na ich wykorzystanie. Zwłaszcza że wpisuje się to w ekologiczny trend „zero waste”.
Ale szypułki można wykorzystać także w domu.
– Szypułki można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto, ale także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni. W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny – radzi Radosław Bogusz.










![Na odcinku S19 Miejsce Piastowe - Dukla trwa już malowanie pasów [ZDJĘCIA] Na odcinku S19 Miejsce Piastowe - Dukla trwa już malowanie pasów [ZDJĘCIA]](https://static2.krosno112.pl/data/articles/sm-16x9-historyczna-chwila-na-odcinku-s19-miejsce-piastowe-dukla-1760989968.jpg)

![Zalesie. Nieprzytomny mężczyzna w samochodzie [Aktualizacja: zgon] Zalesie. Nieprzytomny mężczyzna w samochodzie [Aktualizacja: zgon]](https://static2.krosno112.pl/data/articles/sm-16x9-zalesie-nieprzytomny-mezczyzna-w-samochodzie-1760976103.jpg)
![Kolej w Krośnie i regionie się zmieni. Ruszyły pierwsze prace [ZDJĘCIA] Kolej w Krośnie i regionie się zmieni. Ruszyły pierwsze prace [ZDJĘCIA]](https://static2.krosno112.pl/data/articles/sm-16x9-kolej-w-krosnie-sie-zmieni-ruszaja-pierwsze-prace-1760100144.jpg)

![To będzie jeden z najdroższych odcinków S19. Powstaje w powiecie krośnieńskim [ZDJĘCIA] To będzie jeden z najdroższych odcinków S19. Powstaje w powiecie krośnieńskim [ZDJĘCIA]](https://static2.krosno112.pl/data/articles/sm-16x9-postep-prac-na-odcinku-s19-dukla-barwinek-1761161369.jpg)
.jpg)






.jpg)