Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Wiemy, że nie wolno, ale wyrzucamy jedzenie do śmietnika. Trafiają tam miliony ton

Chociaż tyle się o tym mówi, pisze i pokazuje, to wciąż marnujemy w naszych domach żywność. Przyznaje się do tego połowa Polaków. W efekcie do śmietników trafiają miliony ton jedzenia.

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Jak co roku z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała i opublikowała raport zatytułowany Nie Marnuj Jedzenia 2023. Wnioski są ponure. 

Czego nie zjadamy najczęściej?

Co  roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. „To negatywny rekord w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności” – podsumowują autorzy raportu.

Do jej marnowania przyznało się 56 proc. uczestników badania. Najczęściej w koszach lądują:

• pieczywo (52 proc.), 

• owoce (38 proc.), 

• warzywa (36 proc.),

• wędliny (32 proc.).

Mimo tych ponurych ustaleń, widać – zauważają autorzy raportu – pewne pozytywne zmiany. Jakie? Na przykład to, jak często wyrzucamy jedzenie – odpowiadają. 

„W porównaniu z poprzednimi badaniami zdecydowanie wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności kilka razy w tygodniu (6 proc.) oraz kilka razy w miesiącu (24 proc.)” – czytamy.

Inflacja zmniejszyła ilość zakupów

Nie bez wpływu na taką zmianę postaw była bardzo wysoka inflacja, której skutkiem był z kolei gwałtowny wzrost cen m.in. żywności. Tylko z tego powodu marnowanie żywności ograniczyło 76 proc. badanych.

„Najczęstszą decyzją jest rezygnacja z wybranych produktów, które są za drogie (61 proc.). Jedna na 3 osoby potwierdziła, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub dania z mniejszej liczby składników (33 proc.)” – wyliczają autorzy opracowania. 

Co to są Banki Żywności?

W Polsce działa 31 Banków Żywności. Są stowarzyszone w Federacji Polskich Banków Żywności. To organizacja pożytku publicznego. 

Banki codziennie odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, ale dobre jakościowo produkty. Potem trafiają one do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, domów pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów czy domów dziecka.

A to tylko jedna z wielu aktywności Banków Żywności. 

 

 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ