Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ulubiony Chleb Krośnian 2023 wypieka cukiernia JoAsia

Domowy Chlebek Wieloziarnisty to Ulubiony Chleb Krośnian 2023. Zwycięski chleb wypieka... Cukiernia JoAsia z krośnieńskiej dzielnicy Krościenko Niżne. W tym roku, w ciągu dwóch dni oddano 1155 głosów (w ubiegłym 1102). 
Ulubiony Chleb Krośnian 2023 wypieka cukiernia JoAsia

Autor: fot. Muzeum Rzemiosła w Krośnie

Konkurs, organizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie, cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców Krosna i gości, którzy przyjechali na Karpackie Klimaty.

Podczas Karpackich Klimatów na krośnieńskim rynku próbować było można 8 chlebów, przygotowanych przez lokalnych piekarzy. Najwięcej głosów zdobył chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego "Domowy Chlebek Wieloziarnisty" z Cukierni JoAsia mającej swoją siedzibę przy ul. Chopina w Krośnie. 

Na drugim miejscu z niewielką różnicą głosów mieszkańcy Krosna wybrali chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii "Chleb Pini & Szałwia" z Piekarni Frydrych - Chlebak z Głowienki. 

Trzecie miejsce zajął Chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą "Chlebek Młodości" z Piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków ze Zręcina. 

Spośród głosujących wylosowano nagrodę główną - rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie, oraz MPGK Krosno.

Dyplomy i nagrody wręczali Prezydent Krosna Piotr Przytocki wraz ze swoim zastępcą Bronisławem Baranem, dyrektor Muzeum Rzemiosła w Krośnie Marta Rymar. 

Chleby biorące udział w konkursie:

CHLEB RAZOWY Z PESTKAMI DYNI
Tradycyjny chleb razowy na naturalnym zakwasie żytnim z pestkami dyni
Piekarnia Pawła Krukierka
 
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM
Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i naturalnego zakwasu żytniego z dodatkiem słonecznika
Piekarnia GS Jedlicze
 
DOMOWY CHLEBEK WIELOZIARNISTY
Chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego
Cukiernia JoAsia Jolanty i Piotra Lechów
 
CHLEB PINII & SZAŁWIA
Chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii
Piekarnia Frydrych – Chlebak
 
CHLEBEK „MŁODOŚCI”
Chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą
Piekarnia Wiesławy i Jerzego Sajdaków
 
CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ NA KWASIE NATURALNYM ZE SŁONECZNIKIEM
Chleb z mąki żytniej 720 na naturalnym zakwasie z dużą ilością słonecznika
Piekarnia Dariusza Munii
 
CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM
Chleb z siemieniem lnianym produkowany na bazie naturalnego kwasu z dodatkiem odpowiednio przygotowanego ziarna lnu
Piekarnia Stanisława Kopacza
 
CHLEB CHŁOPA
Pieczywo mieszane jasne, przygotowane metodą tradycyjną z dodatkiem słonecznika i siemieniem lnianym
Piekarnia Anwit Witolda Ulanowskiego
 
 
 
 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ