W sobotę o godzinie 14:00 odbyła się uroczysta gala wręczenia dyplomów nagrodzonym winiarzom połączona z prezentacją najlepszych win tegorocznego konkursu „Carpatia Vini” wraz z food pairingiem z produktami regionalnymi.
Na wydarzenie przybyli goście honorowi: Pani Małgorzata Jarosińska-Jedynak – Minister Funduszy i Polityki Regionalnej, Pani Wioletta Rejman – Dyrektor Departamentu Promocji i Współpracy Gospodarczej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie oraz Pan Adrián Kromka - dyrektor Instytutu Słowackiego w Warszawie.
Galę poprowadzili zarząd Fundacji Slow Beskid: Pan Ryszard Skotniczny, Pani Małgorzata Hałkowska oraz Pan Marek Nowiński. Współorganizatorami „Carpatia Vini” było Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz Salon Win Karpackich.
- „Carpatia Vini” to jedyny, cykliczny, organizowany na terenie województwa Podkarpackiego międzynarodowy konkurs win. Stanowi on silny element promujący województwo, a zwłaszcza jego południową część w środowiskach winiarzy europejskich, osób zainteresowanych winiarstwem, a także touroperatorów tworzących produkty enoturystyczne - mówi Ryszard Skotniczny, Prezes Fundacji Slow Beskid.
Do tegorocznej edycji Konkursu zgłoszono wina z 11 krajów: Polski, Węgier, Rumunii, Słowacji, Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Włoch, Nowej Zelandii, Australii oraz Stanów Zjednoczonych.
Wśród medalistów znalazło się 16 reprezentacji z Polski: Dwie Granice, Gala, Chodorowa, Podkarpacka Manufaktura Win, Spotkaniówka, Arbor, Fritz, Żuraw, Avra, Alabaster, Nobilis, Nad Źródłem, Zagardle, Dolina Samy - Winnica Jankowice, Granice oraz Wiarus.
Medaliści z Podkarpacia to Winnica Dwie Granice, Winnica Wiarus, Winnica Żuraw, Winnica Arbor, Winnica Gala oraz Winnica Granice.
Po wręczeniu dyplomów rozpoczęła się prezentacja najlepszych konkursowych win połączona z food pairingiem z produktami regionalnymi. Szef Kuchni Restauracji Magnolia – Marcin Majchrzak przygotował na tę okazję przekąski typu finger food:
- tartę z pstrągiem z Jasienicy, szpinak z dworskiego ogrodu;
- domowego proziaka z konfiturą z wędzonej czerwonej cebuli oraz serem dojrzewającym z Ekologicznego Gospodarstwa FIGA – rodziny Maziejuków;
- Rostbef z żelką wiśniową puree chrzanowym;
- comber z dworskiej jagnięciny, kozia bryndza z dworską różą i pistacjami;
- ciasteczko czekoladowe, marakuję, malinę i solony karmel.
Do każdej przystawki zostało dobrane idealnie pasujące wino.
Popołudnie w Dworze Kombornia uświetnił występ muzyczny Dave’a Dudka. Goście hotelu, restauracji oraz odwiedzający Dwór Kombornia przez cały weekend mogą degustować karpackie wina oraz kozie sery z Gospodarstwa Ekologicznego FIGA - rodziny Maziejuków.
Dzisiaj ostatni dzień „Weekendu z winem” w Dworze Kombornia – to dzień otwarty Salonu Win Karpackich. Na miejscu, w godzinach 11:00 – 15:00 można kupić wybrane wina w promocyjnych cenach.
red.
fot. Slow Beskid