Kiedy przychodzi czas na wybór ekspresu do kawy, większość kawoszy zwraca uwagę w głównej mierze na zaparzony napar – czy urządzenie posiada wystarczająco wysokie ciśnienie, czy jest w stanie utrzymać odpowiednią temperaturę wody, czy ekstrakcja przebiega równo.
Jednak istnieje element parzenia nie mniej ważny niż dobra grupa zaparzająca. Biorąc pod uwagę, że według statystyk niemalże 80% kawoszy do swojego naparu dodaje mleko, decydując się na wybór ekspresu należałoby nie mniejszą uwagę poświęcić spieniaczowi. Jest to jednak temat, który w środowisku kawowym poruszany jest dużo rzadziej. Z myślą o wszystkich miłośnikach cappuccino, flat white’ów i latte macchiato odpowiedzmy więc na pytanie: jakiego spieniacza w ekspresie do kawy szukać?
Źródło: Przyjaciele Kawy
Maksimum kontroli nad procesem spieniania: ręczne dysze parowe
To dysze, znane przede wszystkim z ekspresów kolbowych, jak i niektórych ekspresów automatycznych i kapsułkowych. Sposób działania jest bardzo prosty: ekspres generuje gorącą parę wodną, przy pomocy której można napowietrzać (czyli doprowadzać do jego spieniania) i podgrzewać mleko w dzbanku. To właśnie z tego rozwiązania korzystają profesjonalni bariści i to właśnie w ten sposób są oni w stanie uzyskać mikropiankę, służącą do przygotowania pięknych wzorów latte art. Użycie tego typu dyszy wymaga niewielkich umiejętności – napowietrzanie mleka odbywa się poprzez przytrzymanie dyszy na powierzchni, natomiast zmieszanie piany z gorącym mlekiem wymaga nieco głębszego zanurzenia dyszy.
W niektórych ekspresach producenci stosują tak zwane dysze panarello, które są zaprojektowane tak, by przez cały proces spieniania wpuszczać niewielką ilość powietrza do mleka – efektem jest mocniej napowietrzone, bardziej spienione i nieco mniej kremowe mleko, idealne do tradycyjnego cappuccino czy latte macchiato z pięknym efektem „rozwarstwienia”.
Źródło: Przyjaciele Kawy
Wygoda i wydajność: automatyczne spieniacze do mleka
Choć w ekspresach ciśnieniowych również można znaleźć ręczne dysze do spieniania mleka, ekspresy automatyczne dużo częściej wyposażone są w automatyczne systemy. Niektóre modele posiadają dedykowane karafki na mleko, które po automatycznym spienieniu wewnątrz urządzenia trafia do filiżanki. Innym systemem, który można niekiedy odnaleźć w ekspresach do kawy, jest milk pipe, rurka, którą możemy wprowadzić bezpośrednio do kartonu, by spienić mleko w szybki i prosty sposób.
Wybierając urządzenie, wyposażone w automatyczny spieniacz do mleka, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii: niektóre automatyczne spieniacze pozwalają na regulację gęstości mlecznej pianki przy pomocy specjalnego pokrętła – jeśli istotnym czynnikiem jest większy stopień personalizacji naparu, warto poświęcić im uwagę. Dla osób korzystających na co dzień z roślinnych zamienników mleka, należy sprawdzić, czy wybrany model jest z nimi kompatybilny. Jeśli chodzi o czyszczenie, dla wielu jest to najbardziej czasochłonne i irytujące zadanie, związane z systemami spieniania mleka – chcąc zaoszczędzić na czasie, warto sięgnąć po ekspres z funkcją automatycznego płukania.
Co potrafią ekspresy do kawy JURA?
W przypadku dyszy parowych, różnice pomiędzy poszczególnymi modelami są w gruncie rzeczy niewielkie. To właśnie automatyczne systemy spieniania są obszarem, w którym producenci mogą wykazać się kreatywnością w największym stopniu. Ekspresy do kawy JURA od lat wyznaczają standardy w zakresie innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Przyjrzyjmy się, jak inżynierowie szwajcarskiej marki udoskonalili systemy spieniania mleka.
Dobrym przykładem innowacji jest funkcja Sweet Foam, w którą wyposażone są ekspresy do kawy JURA J8. Urządzenie aromatyzuje napar przy pomocy wybranego słodkiego syropu, wznosząc kawowe doświadczenie na zupełnie nowy poziom. Jak cudowny może być poranek z cappuccino, które wypełnia cudowny aromat wanilii…
Ekspresy do kawy JURA są również wyposażone w technologię Fine Foam. Mleko jest zasysane, podgrzewane, a następnie spieniane powietrzem wewnątrz systemu wielokomorowego. W rezultacie powstaje wyjątkowa pianka mleczna, która delikatnie otula podniebienie i język i idealnie nadaje się do wszystkich mlecznych naparów: latte, flat white czy cappuccino z pianką niczym w najlepszej kawiarni – a to wszystko w zaciszu domowej kuchni!
Podsumowanie
Domowi bariści, chcący zachować pełnię kontroli nad procesem spieniania, którzy chcieliby spróbować swoich sił w trudnej sztuce latte artu, powinni zdecydować się na urządzenie, wyposażone w ręczną dyszę parową.
Dla tych, którzy szukają połączenia wygody z funkcjonalnością, sprawdzą się automatyczne spieniacze do mleka. Podejmując wybór, warto mieć jednak z tyłu głowy kilka kluczowych kwestii: rodzaj spieniacza (karafka czy milk pipe), możliwość dostosowania gęstości mlecznej pianki, kompatybilność z roślinnymi alternatywami mleka czy funkcja automatycznego płukania.
Choć w kawowym świecie dominuje przekonanie o wyższości spieniaczy ręcznych nad automatycznymi ze względu na większą możliwość kontroli, ekspresy do kawy JURA pokazują, że czasem automatyczne spieniacze do mleka są w stanie otworzyć przed nami zupełnie nowe oblicze świata kawy: aromatyzowana mleczna pianka, czy aksamitne mleko jak z kawiarni za jednym dotknięciem przycisku? Dziś to możliwe!