Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 19 czerwca 2025 08:34
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Aromatyzowana pianka czy zachwycający latte art? Jaki ekspres ze spieniaczem wybrać

Aromatyzowana pianka czy zachwycający latte art? Jaki ekspres ze spieniaczem wybrać

Źródło: Przyjaciele Kawy

Kiedy przychodzi czas na wybór ekspresu do kawy, większość kawoszy zwraca uwagę w głównej mierze na zaparzony napar – czy urządzenie posiada wystarczająco wysokie ciśnienie, czy jest w stanie utrzymać odpowiednią temperaturę wody, czy ekstrakcja przebiega równo. 

Jednak istnieje element parzenia nie mniej ważny niż dobra grupa zaparzająca. Biorąc pod uwagę, że według statystyk niemalże 80% kawoszy do swojego naparu dodaje mleko, decydując się na wybór ekspresu należałoby nie mniejszą uwagę poświęcić spieniaczowi. Jest to jednak temat, który w środowisku kawowym poruszany jest dużo rzadziej. Z myślą o wszystkich miłośnikach cappuccino, flat white’ów i latte macchiato odpowiedzmy więc na pytanie: jakiego spieniacza w ekspresie do kawy szukać?


Źródło: Przyjaciele Kawy

Maksimum kontroli nad procesem spieniania: ręczne dysze parowe

To dysze, znane przede wszystkim z ekspresów kolbowych, jak i niektórych ekspresów automatycznych i kapsułkowych. Sposób działania jest bardzo prosty: ekspres generuje gorącą parę wodną, przy pomocy której można napowietrzać (czyli doprowadzać do jego spieniania) i podgrzewać mleko w dzbanku. To właśnie z tego rozwiązania korzystają profesjonalni bariści i to właśnie w ten sposób są oni w stanie uzyskać mikropiankę, służącą do przygotowania pięknych wzorów latte art. Użycie tego typu dyszy wymaga niewielkich umiejętności – napowietrzanie mleka odbywa się poprzez przytrzymanie dyszy na powierzchni, natomiast zmieszanie piany z gorącym mlekiem wymaga nieco głębszego zanurzenia dyszy.

W niektórych ekspresach producenci stosują tak zwane dysze panarello, które są zaprojektowane tak, by przez cały proces spieniania wpuszczać niewielką ilość powietrza do mleka – efektem jest mocniej napowietrzone, bardziej spienione i nieco mniej kremowe mleko, idealne do tradycyjnego cappuccino czy latte macchiato z pięknym efektem „rozwarstwienia”.


Źródło: Przyjaciele Kawy

Wygoda i wydajność: automatyczne spieniacze do mleka

Choć w ekspresach ciśnieniowych również można znaleźć ręczne dysze do spieniania mleka, ekspresy automatyczne dużo częściej wyposażone są w automatyczne systemy. Niektóre modele posiadają dedykowane karafki na mleko, które po automatycznym spienieniu wewnątrz urządzenia trafia do filiżanki. Innym systemem, który można niekiedy odnaleźć w ekspresach do kawy, jest milk pipe, rurka, którą możemy wprowadzić bezpośrednio do kartonu, by spienić mleko w szybki i prosty sposób.

Wybierając urządzenie, wyposażone w automatyczny spieniacz do mleka, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii: niektóre automatyczne spieniacze pozwalają na regulację gęstości mlecznej pianki przy pomocy specjalnego pokrętła – jeśli istotnym czynnikiem jest większy stopień personalizacji naparu, warto poświęcić im uwagę. Dla osób korzystających na co dzień z roślinnych zamienników mleka, należy sprawdzić, czy wybrany model jest z nimi kompatybilny. Jeśli chodzi o czyszczenie, dla wielu jest to najbardziej czasochłonne i irytujące zadanie, związane z systemami spieniania mleka – chcąc zaoszczędzić na czasie, warto sięgnąć po ekspres z funkcją automatycznego płukania.

Co potrafią ekspresy do kawy JURA?

W przypadku dyszy parowych, różnice pomiędzy poszczególnymi modelami są w gruncie rzeczy niewielkie. To właśnie automatyczne systemy spieniania są obszarem, w którym producenci mogą wykazać się kreatywnością w największym stopniu. Ekspresy do kawy JURA od lat wyznaczają standardy w zakresie innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Przyjrzyjmy się, jak inżynierowie szwajcarskiej marki udoskonalili systemy spieniania mleka.

Dobrym przykładem innowacji jest funkcja Sweet Foam, w którą wyposażone są ekspresy do kawy JURA J8. Urządzenie aromatyzuje napar przy pomocy wybranego słodkiego syropu, wznosząc kawowe doświadczenie na zupełnie nowy poziom. Jak cudowny może być poranek z cappuccino, które wypełnia cudowny aromat wanilii…

Ekspresy do kawy JURA są również wyposażone w technologię Fine Foam. Mleko jest zasysane, podgrzewane, a następnie spieniane powietrzem wewnątrz systemu wielokomorowego. W rezultacie powstaje wyjątkowa pianka mleczna, która delikatnie otula podniebienie i język i idealnie nadaje się do wszystkich mlecznych naparów: latte, flat white czy cappuccino z pianką niczym w najlepszej kawiarni – a to wszystko w zaciszu domowej kuchni!

Podsumowanie

Domowi bariści, chcący zachować pełnię kontroli nad procesem spieniania, którzy chcieliby spróbować swoich sił w trudnej sztuce latte artu, powinni zdecydować się na urządzenie, wyposażone w ręczną dyszę parową.

Dla tych, którzy szukają połączenia wygody z funkcjonalnością, sprawdzą się automatyczne spieniacze do mleka. Podejmując wybór, warto mieć jednak z tyłu głowy kilka kluczowych kwestii: rodzaj spieniacza (karafka czy milk pipe), możliwość dostosowania gęstości mlecznej pianki, kompatybilność z roślinnymi alternatywami mleka czy funkcja automatycznego płukania.

Choć w kawowym świecie dominuje przekonanie o wyższości spieniaczy ręcznych nad automatycznymi ze względu na większą możliwość kontroli, ekspresy do kawy JURA pokazują, że czasem automatyczne spieniacze do mleka są w stanie otworzyć przed nami zupełnie nowe oblicze świata kawy: aromatyzowana mleczna pianka, czy aksamitne mleko jak z kawiarni za jednym dotknięciem przycisku? Dziś to możliwe!


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ