Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Stalowe, plecione czy plastikowe koszyki na chleb?

Jest wiele pomysłów na to, jak przechowywać i serwować pieczywo. Dostępne są stalowe, plecione oraz plastikowe koszyki na chleb, które ułatwiają porcjowanie dodatków i estetyczne ich podawanie na stół. Dziś zastanowimy się nad tym, które z nich są najlepszym wyborem do Twojej kuchni.
Stalowe, plecione czy plastikowe koszyki na chleb?

Stalowe pojemniki do przechowywania chleba i bułek

Jednym z modnych obecnie elementów wyposażenia blatu kuchennego jest stalowy pojemnik na chleb – w formie zamykanego chlebaka służy do przechowywania pieczywa i chronienia go przed szybkim wysychaniem oraz psuciem. W formie tacki lub miski świetnie sprawdzi się podczas serwowania pieczywa i ustawiania go na stole, aby jedzący mieli do niego łatwy dostęp.

Niebywałą zaletą stalowego pojemnika jest jego minimalistyczny, oszczędny wygląd. Srebrny kolor doskonale harmonizuje z wystrojem kuchni nowoczesnych oraz minimalistycznych. Na pewno warto zaakcentować uniwersalny charakter takiego pojemnika. Jest on odpowiedni zarówno do pieczywa, jak i kruchych ciasteczek, czekoladek, owoców, orzechów czy bakalii.

Plecione koszyczki na pieczywo i ciasta

Jednymi z najbardziej kultowych elementów w naszych kuchniach i jadalniach są bez wątpienia koszyczki plecione. Wyplatane z wikliny stanowią element klasycznych dekoracji w stylu rustykalnym, wiejskim, skandynawskim. Na pewno docenisz ich obecność w swojej kuchni – wystawione na blat będą ładną i gustowną dekoracją blatu.

Co do bezpieczeństwa użytkowania, koszyki plecione na chleb nie mają sobie równych. Naturalne materiały, z jakich powstają, brak szkodliwych substancji w składzie – to wszystko sprawia, że nadają się do użytkowania w kontakcie z żywnością. Jednak uwaga – ze względu na liczne szczeliny i brak jednolitej struktury ścianek oraz dna, w razie płynnego zabrudzenia, mycie będzie utrudnione. Szczególnie że wiklinowych koszyczków nie należy namaczać w wodzie ani myć chemicznie, bo mogą pęcznieć, a nawet pleśnieć.

Plastikowe koszyki na chleb – trwałe i uniwersalne

Wśród najpopularniejszych systemów do przechowywania pieczywa, popularnością cieszą się także plastikowe koszyki na chleb. Są one wykonane z tworzyw sztucznych, dlatego cechuje je niska waga oraz wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Pozostają łatwe w czyszczeniu, a także estetyczne i uniwersalne – sprawdzą się do serwowania wypieków słodkich i słonych, owoców, przekąsek i wielu innych.

Podsumowanie: który pojemnik na chleb wybrać?

Spośród wszystkich wymienionych pojemników, do przechowywania i serwowania chleba sprawdzi się każdy. Warunkiem jest zapewnienie pieczywu odpowiednich warunków, czyli cyrkulacji powietrza. Pozwoli to zachować bułki czy słodkie rogale w świeżości, uniemożliwiając ich szybkie wysychanie czy psucie.

Materiał partnera



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ