Wieloletni wiceprezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie w latach 2002-2014. Producent ciast, lodów, luksusowych czekolad i ręcznie wyrabianych pralin.
W 2003 roku w Krościenku Wyżnym wybudował nowoczesną Przetwórnię Owoców i Warzyw, w której powstaje ponad 40 różnych przetworów: nadzień do ciast, tortów, lodów, deserów oraz owoców dekoracyjnych, w tym m.in. osiem rodzajów przetworów z jabłek, przetwory z agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni, gruszek, jarzębiny, żurawiny, śliwki, anżeliki oraz dzikiej róży.
W Krościenku Wyżnym stworzył też nowoczesne laboratorium czekolady i linię produktów „Żurek polski”, w tym dwa rodzaje żurków: zakwas owsiano-żytni i zakwas owsiano-pszenny.
Marek Bargieł wykształcił wielu cukierników, którzy pod jego skrzydłami zdobywali mistrzowskie tytuły.
W jego zakładzie wielokrotnie odbywały się konkursy cukiernicze.
M.in.
2006 r. – Medal Prezydenta Miasta Krosna dla Marka Bargieła, za zaangażowanie w mistrzowskie wyszkolenie uczniów i promocję Krosna.
2008 r. – Tytuł ‚Mecenas Oświaty za rok 2007’ dla Marka Bargieła, przyznany przez Prezydenta Miasta Krosna.
2010 r.– Statuetka ‚…za Serce na dłoni’ Koła Hospicyjno – Charytatywnego CARITAS, dla Marka Bargieła jako dowód wdzięczności za pomoc w budowie Hospicjum Stacjonarnego w Krośnie.
2010 r. – Platynowy medal imienia Jana Kilińskiego dla Marka Bargieła, za zasługi dla rzemiosła polskiego przyznany przez Związek Rzemiosła Polskiego.