Zajęcia odbywać się będą od wtorku do piątku, w godzinach od 9:30 do 13:30. Każdy dzień podzielony zostanie na trzy bloki: gry multimedialne i animacje, warsztaty kulinarne oraz zajęcia rękodzielnicze i plastyczne.
Tematy tygodni:
- Tydzień z zabawką ludową (1–4 lipca)
Dzieci poznają tradycyjne zabawki i zabawy, przygotują pierogi, stworzą lalki motanki i zagrają w dawne gry, takie jak „Baba Jaga patrzy”. - Tydzień leśny (8–11 lipca)
Zajęcia inspirowane światem przyrody – m.in. tworzenie lasu w słoiku i leśnych przekąsek. W części kulinarnej nauczą się przyrządzać np.: zapiekanki, natomiast gry będą nawiązywać do tematów fauny i flory. - Tydzień w wiejskiej chacie (15–18 lipca)
Uczestnicy wykonają makiety wiejskiej izby, poznają lokalne legendy i przygotują zupę pomidorową z domowym makaronem. - Tydzień na wiejskim podwórku (22–25 lipca)
Malowanie pejzaży, ludowe koniki i dużo ruchowych zabaw podwórkowych, a także nauka przygotowania "klusek od noża". - Tydzień gier i zabaw (29 lipca – 1 sierpnia)
Tworzenie własnych gier planszowych, turnieje i wspólna zabawa przy stole, oraz nauka przygotowania, np.: cebularzy.
Organizatorzy podkreślają, że program może być elastycznie dostosowywany do grupy uczestników.
Zapisy
Warsztaty są skierowane dla dzieci z roczników 2011–2018. Koszt udziału wynosi 260 zł za tydzień. Obowiązuje limit miejsc. Decyduje kolejność zgłoszeń (tj. wypełnienie formularza) i terminowe uiszczenie opłaty – na wybrany tydzień zajęć należy kupić bilety online na stronie https://bilety.etnocentrum.pl/ - do 24 godzin po zgłoszeniu formularza, lub bezpośrednio w kasie Etnocentrum (ul. Kolejowa 29a, Krosno).
Warunkiem udziału jest zapoznanie się z regulaminem oraz polityką ochrony małoletnich, dostępnymi na stronie organizatora.
Organizatorzy przypominają, że dzieci powinny przychodzić po śniadaniu, z butelką wody i nakryciem głowy. Zajęcia kulinarne kończą się degustacją, ale mogą być ostatnim punktem programu danego dnia.
