Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 28 kwietnia 2024 09:36
Reklama
News will be here
Reklama https://globcars.hyundai.pl/
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Współczesna architektura na słodko. Jak to widzą uczniowie, przyszli mistrzowie cukiernictwa? [ZDJĘCIA]

Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Ks. St. Szpetnara w Krośnie gościł najlepszych młodych cukierników z Podkarpacia. Rywalizowali oni o tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Pierwsza trójka ma szansę na zakwalifikowanie się do ogólnopolskiego finału we Wrocławiu.
Współczesna architektura na słodko. Jak to widzą uczniowie, przyszli mistrzowie cukiernictwa? [ZDJĘCIA]

Autor: Tomasz Jefimow

Wojewódzki etap turnieju zorganizował ZSP nr 2 w Krośnie wspólnie z Cukiernią Jagusia. Rywalizowała najlepsza dziewiątka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe, kształcące w zawodzie cukiernika – Zespół Szkół nr 4 w Dębicy, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie oraz Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.

- Konkurs ma na celu pokazanie umiejętności uczniów, ale także zachęcić pracodawców do podejmowania współpracy ze szkołą i kształcić młodych ludzi na najwyższym możliwym poziomie - mówi Bogdan Skotnicki, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie.

Nad przebiegiem turnieju czuwała ośmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukiernictwa.

Pierwsza część turnieju była teoretyczna. Uczniowie mieli godzinę na rozwiązanie testu przygotowanego przez komitet główny turnieju we Wrocławiu.

W części praktycznej, która trwała 5 godzin, młodzi cukiernicy mieli do wykonania tort, 6 monoporcji (o takim samym składzie jak tort) oraz 6 figurek z marcepana lub masy plastycznej. Każdy z elementów miał nawiązywać do tematu przewodniego turnieju – "Współczesna architektura".

Komisja oceniała nie tylko praktyczne umiejętności uczniów. Do ogólnej sumy punktów wliczała się też organizacja i higiena pracy, zgodność pracy z tematem oraz prezentacja pracy.

- Jesteśmy dumni z młodzieży, naprawdę poradzili sobie z tematem, który patrząc na poprzednie lata był najtrudniejszy - podkreśla Katarzyna Bomba, nauczyciel w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, członek komisji turniejowej.

Przyznaje, że najwięcej pracy kosztowało przygotowanie tortu. - Chociaż figurki też były trudne, bo ich przygotowanie wymaga dużej precyzji i umiejętności manualnych - dodaje.

Największą liczbę punktów zebrali:

  1. Sebastian Nowak z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle (opiekun: Marta Mikrut)
  2. Weronika Polak z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie (opiekun: Katarzyna Bomba)
  3. Laura Fruga z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie (opiekun: Alicja Kus)

Każdy z nich ma szansę na udział w ogólnopolskim finale, który odbędzie się we Wrocławiu. Jednak o zakwalifikowaniu zadecyduje komitet główny.

Wojewódzki turniej w Krośnie zakończyło uroczyste podsumowanie. Dla każdego uczestnika były nagrody i pamiątkowe dyplomy.

- W tym roku udało nam się znaleźć bogatych sponsorów - uśmiecha się Bogdan Skotnicki.

Autor: tom
Zdjęcia: Tomasz Jefimow



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ
Reklama
News will be here