Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 11 maja 2025 08:45
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Spektakl "Chory z urojenia", Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie

Spektakl "Chory z urojenia", Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie

Autor: Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie

Źródło: materiały prasowe


Kategoria:

Regionalne Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie zaprasza do udziału w pierwszym w sezonie artystycznym 2023/2024 z wydarzeń w ramach cyklu „… dla Seniora” i nie tylko. Spektakl „Chory z urojenia” Teatru imienia Wandy Siemaszkowej odbędzie się 3 października 2023 o godzinie 12.30. Podczas tego i kolejnych wydarzeń swoje miejsce na widowni znajdą nie tylko osoby w wieku senioralnym, ale także młodzież i dorośli.

„Chory z urojenia” to doskonała komedia mistrza gatunku – Moliera. Znajdziemy w niej wszystko, do czego przyzwyczaił nas klasyk – pełnokrwiste, barwne postacie, arcyśmieszne sytuacje i zwroty akcji. Dodajmy do tego nieco sytuacyjnego humoru i niezwykle szybkie tempo, a wyjdzie nam mieszanka wręcz wybuchowa.

Molier był doskonałym obserwatorem, skrzętnie przenoszącym na karty swoich utworów różne typy charakterów ludzi. Jego teksty są z jednej strony niezwykle żartobliwe, z drugiej zaś zawsze niosą jakieś ważne przesłanie. Tak jest i tym razem, dzięki reżyserowi Waldemarowi Śmigasiewiczowi możemy się pośmiać, ale i zobaczyć w krzywym zwierciadle nasze fanaberie. I w końcu – zastanowić się nad tym, czym są urojenia dzisiaj.

Obsada: Dagny Cipora, Justyna Król, Barbara Napieraj, Małgorzata Pruchnik-Chołka, Michał Chołka, Marek Kępiński, Adam Mężyk, Mateusz Mikoś, Piotr Napieraj, Robert Żurek

Autor: Molier

Reżyseria: Waldemar Śmigasiewicz

Przekład: Tadeusz Boy-Żeleński

Scenografia: Maciej Preyer

Muzyka: Mateusz Śmigasiewicz

Adaptacja: Waldemar Śmigasiewicz

Czas trwania: 100 min

Chory z urojenia - trailer:

https://youtu.be/tCUwUGT5KVs

 

Miejsce: Regionalne Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie, sala widowiskowa, ul. Kolejowa 1, Krosno, województwo podkarpackie

Termin: 3 października 2023, godzina 12.30

Szczegóły: www.rckp.krosno.pl

Bilety: senior (60+) 25 zł, normalny 50 zł, dla szkół 25 zł

Bilety w sprzedaży w kasie RCKP:

Regionalne Centrum Kultur Pogranicza, ul. Kolejowa 1 (p. 234)

Godziny otwarcia kasy RCKP:

poniedziałek - piątek 10.00-17.30 oraz na godzinę przed wydarzeniem

oraz w sprzedaży online:

https://bilety.rckp.krosno.pl/



Krosno, ul. Kolejowa 1 Regionalne Centrum Kultur Pogranicza, sala widowiskowa (p.234)
Organizator: Regionalne Centrum Kultur Pogranicza
Rozpoczęcie: 03.10.2023 12:30
Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Krośnieńska Biblioteka Publiczna i Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku zapraszają na spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!”. Spotkanie rozpocznie się 12 maja br. (poniedziałek) o godz. 17.00 w Czytelni Gł. Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej (ul. Wojska Polskiego 41).„Grażyna Betlej-Furman to nie tylko autorka, ale również pasjonatka kulinariów i historii Łemkowszczyzny. W swojej książce dzieli się wspomnieniami z dzieciństwa, przywołując rytuały obrzędowe i codzienne życie mieszkańców wsi. Każdy przepis to zaproszenie do kulinarnej podróży w czasie” [ksiegarnia.pwn.pl]O książce Wydawca – Wydawnictwo Libra.pl:- Zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej. Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka, stanowiąca równocześnie skarbiec tradycji i obrzędów, zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego.  „Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu - pisze Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”- Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu - pisze Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu.„Kuchnia łemkowska z Ropek” to przewodnik w odkrywaniu smaków Beskidu Niskiego.Po spotkaniu będzie można nabyć kolekcjonerskie egzemplarze książki!Spotkanie jest realizowane w ramach projektu pn. „Miejsca, ludzie, rzemiosło = dziedzictwo regionu!” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2025. Data rozpoczęcia wydarzenia: 12.05.2025