Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!"

Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!"

Źródło: Krośnieńska Biblioteka Publiczna


Kategoria:

Krośnieńska Biblioteka Publiczna i Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku zapraszają na spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!”. Spotkanie rozpocznie się 12 maja br. (poniedziałek) o godz. 17.00 w Czytelni Gł. Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej (ul. Wojska Polskiego 41).

„Grażyna Betlej-Furman to nie tylko autorka, ale również pasjonatka kulinariów i historii Łemkowszczyzny. W swojej książce dzieli się wspomnieniami z dzieciństwa, przywołując rytuały obrzędowe i codzienne życie mieszkańców wsi. Każdy przepis to zaproszenie do kulinarnej podróży w czasie” [ksiegarnia.pwn.pl]

O książce Wydawca – Wydawnictwo Libra.pl:

- Zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej. Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka, stanowiąca równocześnie skarbiec tradycji i obrzędów, zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego.  

„Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu - pisze Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”

- Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu - pisze Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu.

„Kuchnia łemkowska z Ropek” to przewodnik w odkrywaniu smaków Beskidu Niskiego.

Po spotkaniu będzie można nabyć kolekcjonerskie egzemplarze książki!

Spotkanie jest realizowane w ramach projektu pn. „Miejsca, ludzie, rzemiosło = dziedzictwo regionu!” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2025.
 


ul. Wojska Polskiego 41 Krosno, podkarpackie
Organizator: Krośnieńska Biblioteka Publiczna, Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku
Rozpoczęcie: 12.05.2025