Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 12 maja 2025 18:00
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Musical z muzyką na żywo - "Kopciuszek"

Musical z muzyką na żywo - "Kopciuszek"

Kategoria:

Prywatna Szkoła Muzyczna Pro Musica oraz Regionalne Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie zapraszają na kolejne muzyczne widowisko w wykonaniu uczniów i nauczycieli Prywatnej Szkoły Muzycznej Pro Musica. 

W niedzielę (18 maja) wystawiony będzie "Musical z muzyką na żywo. Kopciuszek"

Bezpłatne wejściówki do odebrania w siedzibie szkoły (Krosno, ul. Św. Wojciecha 8) lub w RCKP.


Krosno, podkarpackie
Organizator: Prywatna Szkoła Muzyczna Pro Musica, RCKP Krosno
Rozpoczęcie: 18.05.2025
Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Krośnieńska Biblioteka Publiczna i Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku zapraszają na spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!”. Spotkanie rozpocznie się 12 maja br. (poniedziałek) o godz. 17.00 w Czytelni Gł. Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej (ul. Wojska Polskiego 41).„Grażyna Betlej-Furman to nie tylko autorka, ale również pasjonatka kulinariów i historii Łemkowszczyzny. W swojej książce dzieli się wspomnieniami z dzieciństwa, przywołując rytuały obrzędowe i codzienne życie mieszkańców wsi. Każdy przepis to zaproszenie do kulinarnej podróży w czasie” [ksiegarnia.pwn.pl]O książce Wydawca – Wydawnictwo Libra.pl:- Zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej. Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka, stanowiąca równocześnie skarbiec tradycji i obrzędów, zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego.  „Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu - pisze Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”- Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu - pisze Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu.„Kuchnia łemkowska z Ropek” to przewodnik w odkrywaniu smaków Beskidu Niskiego.Po spotkaniu będzie można nabyć kolekcjonerskie egzemplarze książki!Spotkanie jest realizowane w ramach projektu pn. „Miejsca, ludzie, rzemiosło = dziedzictwo regionu!” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2025. Data rozpoczęcia wydarzenia: 12.05.2025