Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 12 maja 2025 16:22
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

XX Międzynarodowy Turniej Szachowy w Rogach

XX Międzynarodowy Turniej Szachowy w Rogach

Źródło: GCKiB Miejsce Piastowe


Kategoria:

25 maja o godz. 10:00 organizatorzy zapraszają do Szkoły Podstawowej w Rogach na XX Jubileuszowy Międzynarodowy Turniej Szachowy w Rogach pod patronatem honorowym:

  • Posłanki na Sejm RP Joanny Frydrych
  • Przewodniczącego Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzego Borcza
  • Wójta Gminy Miejsce Piastowe Wiktora Skwary

Organizatorami turnieju są:

  • Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Miejscu Piastowym
  • Klub Szachowy "Czarny Koń" Rogi
  • Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Wielkiego w Rogach

przy wsparciu:

  • Podkarpackiego Związku Szachowego

Zapisy: Bezpośrednio na stronie chessarbiter lub u organizatora tel. 793 744 766 e–mail [email protected]


Rogi, podkarpackie
Organizator: GCKiB Miejsce Piastowe, SP Rogi, Klub Szachowy "Czarny Koń" Rogi
Rozpoczęcie: 25.05.2025
Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Krośnieńska Biblioteka Publiczna i Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku zapraszają na spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!”. Spotkanie rozpocznie się 12 maja br. (poniedziałek) o godz. 17.00 w Czytelni Gł. Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej (ul. Wojska Polskiego 41).„Grażyna Betlej-Furman to nie tylko autorka, ale również pasjonatka kulinariów i historii Łemkowszczyzny. W swojej książce dzieli się wspomnieniami z dzieciństwa, przywołując rytuały obrzędowe i codzienne życie mieszkańców wsi. Każdy przepis to zaproszenie do kulinarnej podróży w czasie” [ksiegarnia.pwn.pl]O książce Wydawca – Wydawnictwo Libra.pl:- Zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej. Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka, stanowiąca równocześnie skarbiec tradycji i obrzędów, zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego.  „Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu - pisze Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”- Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu - pisze Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu.„Kuchnia łemkowska z Ropek” to przewodnik w odkrywaniu smaków Beskidu Niskiego.Po spotkaniu będzie można nabyć kolekcjonerskie egzemplarze książki!Spotkanie jest realizowane w ramach projektu pn. „Miejsca, ludzie, rzemiosło = dziedzictwo regionu!” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2025. Data rozpoczęcia wydarzenia: 12.05.2025