Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 12 maja 2025 05:23
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Finał Obchodów 600-lecia Wrocanki

Finał Obchodów 600-lecia Wrocanki

Źródło: Stowarzyszenie "Nasza Wrocanka"


Kategorie:

17 sierpnia odbędą się Uroczyste Obchody Jubileuszu 600-lecia Wrocanki - Finał!

PROGRAM

godz. 14:00

Pokaz Rycerski zaprezentuje Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej:

  • uroczysty wjazd konny króla Władysława Jagiełły z królową Sofią oraz dworem i wojskami (wjazd od Domu Ludowego we Wrocance przez ul. św. Jana, Pańską, Księża na stadion)
  • powitanie króla przez kasztelana, mowa królewska, wręczenie wójtowi aktu założycielskiego
  • konny turniej kopijniczy

godz. 15:30 

  • Występy uczniów ze Szkoły Podstawowej we Wrocance
  • Wręczenie nagród laureatom konkursów organizowanych w ramach jubileuszu
  • Przeprowadzenie konkursu dla dzieci na najlepszy strój średniowieczny

godz. 16:30

  • zarządzenie turnieju rycerskiego i balu dworskiego na cześć Króla i Królowej
  • pokaz walk pieszych musztry halabardniczej
  • pokaz tańca dawnego i muzyka dworska
  • pokaz artylerii z XVII w.
  • na cześć 600-lecia Wrocanki salwa honorowa z armat

godz. 19:00

  • Koncert gwiazdy wieczoru - Andrzej Cierniewski

godz. 20:00

  • DJ Festival - DJ Kuba - Neitan

Stadion sportowy Wrocanka, podkarpackie
Organizator: Stowarzyszenie "Nasza Wrocanka", GCKiB Miejsce Piastowe
Rozpoczęcie: 17.08.2024
Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki "Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!" Krośnieńska Biblioteka Publiczna i Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku zapraszają na spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!”. Spotkanie rozpocznie się 12 maja br. (poniedziałek) o godz. 17.00 w Czytelni Gł. Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej (ul. Wojska Polskiego 41).„Grażyna Betlej-Furman to nie tylko autorka, ale również pasjonatka kulinariów i historii Łemkowszczyzny. W swojej książce dzieli się wspomnieniami z dzieciństwa, przywołując rytuały obrzędowe i codzienne życie mieszkańców wsi. Każdy przepis to zaproszenie do kulinarnej podróży w czasie” [ksiegarnia.pwn.pl]O książce Wydawca – Wydawnictwo Libra.pl:- Zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej. Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka, stanowiąca równocześnie skarbiec tradycji i obrzędów, zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego.  „Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu - pisze Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”- Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu - pisze Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu.„Kuchnia łemkowska z Ropek” to przewodnik w odkrywaniu smaków Beskidu Niskiego.Po spotkaniu będzie można nabyć kolekcjonerskie egzemplarze książki!Spotkanie jest realizowane w ramach projektu pn. „Miejsca, ludzie, rzemiosło = dziedzictwo regionu!” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2025. Data rozpoczęcia wydarzenia: 12.05.2025