Ogólnopolski konkurs "Natura od kuchni", który skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, organizują Lasy Państwowe. Żeby wziąć w nim udział, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego.
- Może to być na przykład organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu - tłumaczy Michał Gzowski, rzecznik Lasów Państwowych.
Dodaje, że pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności.
- Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tysięcy złotych netto - zachęca Michał Gzowski.
Leśnicy podkreślają, że najlepsze produkty to takie, które daje nam natura. Próżno szukać cenniejszego ich źródła niż las. Naturalne produkty pochodzenia leśnego, zarówno te roślinne – owoce czy zioła, jak i zwierzęce – mięsa z dzika, jelenia czy sarny, to najlepszej jakości kategoria żywności spod znaku "bio". Uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu.
- Wciąż jednak leśne produkty pozostają dla wielu mało znane, a dania z dziczyzny to już dla niektórych wręcz wiedza tajemna - zauważa Michał Gzowski.
Konkurs "Natura od kuchni" ma to zmienić. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe chcą upowszechnić wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.
- Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej - mówi Józef Kubica, p.o. dyrektor generalny Lasów Państwowych.
Dodaje, że konkurs będzie premiować kreatywne pomysły. - Tak aby dotrzeć z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona Polaków - zaznacza.
Edward Siarka sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska podkreśla, że w świecie, w którym postępuje globalizacja, akcje typu "Natura od kuchni" są szczególnie ważne i potrzebne. - By nie zgubić tego, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju – tradycji - mówi.
Marzena Rzeczkowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Winnicy podkreśla, że nikt lepiej niż lokalne gospodynie nie zna się na przygotowaniu tradycyjnych potraw z naturalnych produktów, zwłaszcza tych pochodzących z okolicznych lasów.
- Kół Gospodyń Wiejskich w Polsce jest kilkanaście tysięcy, a przecież w każdym regionie są inne zwyczaje i tradycje. Także produkty leśne bywają różne w zależności od regionu Polski, dlatego konkurs Lasów Państwowych to niepowtarzalna okazja, by poznać polską kulturę kulinarną i prawdziwe lokalne polskie smaki - zaznacza.
Po zakończeniu konkursu Lasy Państwowe planują zebrać i wydać w publikacji "Dzika kuchnia. Dobre z lasu" najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. - Wyjątkowa książka kucharska z lokalnymi przepisami wiejskich gospodyń będzie dostępna między innymi w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych - informuje Michał Gzowski.
Wszystkie niezbędne informacje - regulamin, przebieg i wyniki konkursu można znaleźć na stronie Lasów Państwowych – TUTAJ. Udział w konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września.
Autor: tom