Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 25 grudnia 2025 10:02
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mycie patelni od razu po smażeniu: robić to czy lepiej poczekać?

Mycie patelni od razu po smażeniu: robić to czy lepiej poczekać?

Choć po smażeniu możesz mieć ochotę od razu zalać patelnię wodą i zabrać się za jej mycie, warto się wstrzymać. Taki nawyk może negatywnie wpłynąć na stan naczynia, zwłaszcza jeśli posiada ono delikatną powłokę non stick. Jak zatem postępować? Sprawdź!

Kiedy bezwzględnie unikać mycia po zdjęciu patelni z palnika?

Na pewno należy tego unikać w przypadku patelni ceramicznych oraz tych z nieprzywierającą powłoką. Obie są bardzo czułe na nagłe zmiany temperatury, które mogą im poważnie zaszkodzić. Zawsze więc poczekaj, aż wystygną i dopiero wtedy przejdź do mycia z użyciem ciepłej wody. Jeśli poszukujesz patelni nieprzywierającej, zajrzyj tu: https://altom.pl/gotowanie/patelnie/patelnie-nieprzywierajace.html

Kiedy można myć ciepłą patelnię?

Patelnie ze stali nierdzewnej można myć dość szybko, ale nie lodowatą wodą. Najlepiej wlać ciepłą wodę na ciepłą patelnię, a resztki jedzenie czy przypalenia same szybko ustąpią. Z kolei patelnie żeliwne myj, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Nie zostawiaj zabrudzeń do zaschnięcia! Jak widać, i tutaj należy unikać mycia gorącego naczynia, ale nie trzeba uważać tak bardzo jak w przypadku poprzednich modeli.

Czym grozi zbyt szybkie zalanie patelni zimną wodą?

Mycie patelni od razu po smażeniu naraża ją na tzw. szok termiczny. Gwałtowne zetknięcie bardzo gorącej patelni z zimną wodą może prowadzić do odkształcenia dna, zwłaszcza w przypadku cienkich modeli, a także do uszkodzenia powłoki nieprzywierającej. W efekcie patelnia szybciej traci swoje właściwości. Wiele różnych modeli patelni znajdziesz tutaj: https://altom.pl/gotowanie/patelnie.html

Czym myć różne patelnie?

Najbezpieczniejsze rozwiązanie, niezależnie od typu patelni, to mycie miękką gąbką lub ściereczką. Modele teflonowe są wyjątkowo delikatne, dlatego należy tu zachować szczególną ostrożność. W przypadku modeli stalowych i żeliwnych możesz sięgnąć po miękką szczoteczkę, a nawet sól lub sodę w przypadku trudnych zabrudzeń. Do mycia wystarczy mała ilość delikatnego detergentu, który skutecznie usuwa tłuszcz, nie niszcząc powłoki. 

O czym jeszcze pamiętać?

Na trwałość patelni wpływa nie tylko sposób ich mycia, ale także odpowiednie użytkowanie, przechowywanie i regularna konserwacja. W przypadku patelni ceramicznych oraz pokrytych powłoką nieprzywierającą, należy korzystać wyłącznie z miękkich akcesoriów – silikonowych lub drewnianych – które nie uszkadzają delikatnej powierzchni. Patelnie żeliwne są bardziej odporne na zarysowania, dlatego można używać na nich także metalowych narzędzi, choć i tu warto zachować ostrożność. Jeśli chodzi o przechowywanie, najlepiej unikać układania patelni jedna na drugiej. Gdy nie ma innej możliwości, warto rozdzielić je miękkimi przekładkami, np. z filcu lub tkaniny.

 

Nie zapominaj również o konserwacji. Najprostszym sposobem ochrony powierzchni jest nałożenie cienkiej warstwy oleju. W przypadku patelni żeliwnych to wręcz obowiązkowy zabieg – znany jako sezonowanie – który przedłuża żywotność i poprawia właściwości nieprzywierające naczynia.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ
  
Reklama