Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 2 września 2025 23:08
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Krośnianie wybrali ich ulubiony chleb w 2025 roku

Dwudziesta, jubileuszowa edycja Karpackich Klimatów dobiega końca. Wśród wielu atrakcji wydarzenia nie mogło zabraknąć wyjątkowego konkursu na „Ulubiony Chleb Krośnian”, który od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców i gości. Tegoroczna rywalizacja, zorganizowana we współpracy z Muzeum Rzemiosła w Krośnie oraz Zespołem Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie – „Szpetnarem”, przyciągnęła smakoszy i miłośników tradycyjnych wypieków.
Krośnianie wybrali ich ulubiony chleb w 2025 roku

Autor: Kacper Kaczorowski

Do konkursu stanęło osiem piekarni z regionu, prezentując swoje najciekawsze propozycje: od klasycznych chlebów żytnich, przez pełne ziarna i owoce, aż po odważne połączenia smakowe. W sumie oddano 1439 głosów, co potwierdza, że chleb – symbol gościnności i tradycji – wciąż budzi wiele emocji i zachwytów.

Zwycięzcą tegorocznej edycji został chleb numer 7 – pszenno-żytni z oliwą pomidorowo-imbirową z Piekarni Frydrych – Chlebak, zdobywając aż 29,2% wszystkich głosów. To wypiek, który urzekł jury i publiczność swoją oryginalnością oraz niepowtarzalnym smakiem.

Drugie miejsce zajęła „Słoneczna moc” z Piekarni Kiełtyka (16,5%), a na trzeciej pozycji uplasował się „Żytni na zakwasie” z Piekarni Munia (12,6%).

Organizatorzy podkreślają, że każdy z uczestników zasługuje na wielkie brawa – różnorodność i poziom tegorocznych wypieków były imponujące.

Zobaczcie "Ulubione Chleby Krośnian" w ubiegłych latach:



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ
Reklama
  
Reklama