Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

"Dobrze się kłamie"

"Dobrze się kłamie"

Źródło: Adria Art


Kategoria:

Kinowy hit na deskach teatru. "Dobrze się kłamie" to astronomicznie zabawny spektakl o skomplikowanych relacjach międzyludzkich. Kto z przyjaciół ma najwięcej do ukrycia?
Kto spośród przyjaciół coś ukrywa? Kto ma na koncie poważne kłamstwa, a kto tylko nieco ściemnia? Odpowiedzi ma dostarczyć niebezpieczna gra... Każdy, kto siedzi przy stole, ma podzielić się z przyjaciółmi zawartością swojego telefonu. 

Zwykły wieczór z przyjaciółmi zmienia się w prawdziwy sprawdzian z przyjaźni. Niektórym „ściemnianie” wyjdzie na dobre, inni całkowicie się pogrążą. Co ujawnią odczytane publicznie SMS-y i powiadomienia z Facebooka? 

Termin: 7 czerwca, godz. 17:00 oraz 19:30

Miejsce: RCKP Krosno, ul. Kolejowa 1

Obsada:

  • Olga Bołądź /  Magdalena Lamparska 
  • Przemysław Sadowski / Bartłomiej Topa / Piotr Grabowski 
  • Piotr Grabowski / Marcin Perchuć 
  • Szymon Bobrowski /  Jakub Wieczorek
  • Anita Sokołowska / Marta Ścisłowicz
  • Katarzyna Kwiatkowska / Agnieszka Warchulska
  • Wojciech Zieliński / Marcin Hycnar


Spektakl oparty na filmie Paola Genovesego

  • adaptacja: Bartosz Wierzbięta 
  • reżyseria: Marcin Hycnar
  • scenografia: Wojciech Stefaniak
  • kostiumy: Martyna Kander
  • asystent reżysera: Agata Zdziebłowska
  • produkcja: Katarzyna Fukacz, Damian Słonina 
    Tito Productions, Spektaklove

Czas trwania: 90 minut bez przerwy

Miejsce sprzedaży: https://adria-art.pl/a/m-DobrzeSieKlamiePolska 


ul. Kolejowa 1 Krosno, podkarpackie
Organizator: Adria Art
Rozpoczęcie: 07.06.2024
Konferencja naukowa "Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna" Konferencja naukowa "Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna" Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapełtów zapraszają na X konferencję naukową "Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Zioła w profilaktyce i terapii chorób. Od juniora do seniora".Konferencja odbędzie się w dniach 16 - 17 maja w Kampusie Politechnicznym PANS Krosno, ul. Dmochowskiego 12Cel konferencjiPopularyzacja wiedzy i dyskusja naukowa w zakresie fitoterapii, zielarstwa, kosmetologii, dietetyki, bromatologii, toksykologii żywności, paszoznawstwa, szeroko pojętych preparatów medycyny naturalnej i kosmetyków. Ważnym tematem konferencji będzie bezpieczeństwo stosowania i ocena jakości produktów i surowców spożywczych, paszowych, kosmetycznych i zielarskich. Znaczenie ziół w leczeniu, profilaktyce chorób i żywieniu ludzi oraz zwierząt. Istotnym celem konferencji jest również propagowanie i docenienie wiedzy z zakresu historii i filozofii nauk medycznych, farmaceutycznych oraz biologicznych, która kształtuje współczesne i przyszłe osiągnięcia naukowe.Kalendarz zgłaszania uczestnictwaZgłaszanie uczestnictwa do 30 kwietnia 2024Platforma elektroniczna do zgłaszania uczestnictwa w konferencji dostępna na stronie: https://konferencje.kpu.krosno.plPrzesyłanie streszczeń do 15 kwietnia 2024Pełne wersje artykułów do 30 września 2024PROGRAM KONFERENCJI16 maja 2024 - CZWARTEK 8:30 - otwarcie konferencji  - Franciszek Tereszkiewicz – Kanclerz Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie,  dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, Piotr Przytocki – Prezydent Miasta KrosnaSesja I – prowadzenie prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska, prof. dr hab. Iwona Wawer 9:00-9:15 prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka: Współpraca naukowa i organizacyjna Uniwersytetu Przyrodniczego z PANS w Krośnie, w perspektywie 12 lat (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 9:15-9:45 prof. dr hab. Bogusław Buszewski: Nowe podejście na drodze ekstrakcji w pozyskiwaniu substancji biologiczne aktywnych z materiału roślinnego (Przewodniczący Komitetu Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) 9:45-10:15 prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska: Znane i nieznane ozdobne gatunki ziół (Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 10:15-10:45 prof. dr hab. Bożena Muszyńska: Grzyby lecznicze w terapii chorób cywilizacyjnych (Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej, Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński)Dyskusja 10:50-11:20 Przerwa kawowa , PANS Krosno, ul. J. Dmochowskiego, sala 11 Sesja II – prowadzenie prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska, prof. dr hab. Iwona Wawer 11:20-11:45 prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, mgr Łukasz Trziszka: Ovo-fosfolipidy - przyszłość żywności funkcjonalnej i nowej generacji suplementów diety (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Technox Sp. z o.o.) 11:45-12:15 prof. dr hab. Antoni Szumny: Wiem, że nic nie wiem, czyli o złożoności procesu utrwalania ziół (Katedra Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 12:15-12:35 dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS 2dr inż. Tomasz Cebulak, dr hab. Ireneusz Kapusta: Zawartość polifenoli w bulwach i liściach batata (Ipomoea batatas L.) uprawianych w południowo-wschodniej Polsce (Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Uniwersytet Rzeszowski) Dyskusja 12:45-14:00 Przerwa obiadowa, PANS Krosno, ul. J. Dmochowskiego, sala 11 Sesja III – prowadzenie prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, prof. dr hab. Mariusz Korczyński 14:00-14:30 dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik: Choroby stłuszczeniowe wątroby (Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) 14:30-14:50 dr hab. Grażyna Zawiślak: Zioła w hortiterapii (Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) 14:50-15:10 prof. dr hab. Alicja Kucharska: Ocena soków gruszkowych wzbogaconych pigwowcem, dereniem i jagodą kamczacką (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 15:10-15:30 prof. dr hab. Anna Sokół-Łętowska: Skład i właściwości bazylii pospolitej (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu). Dyskusja 15:40-16:10 Przerwa kawowa, PANS Krosno, ul. J. Dmochowskiego, sala 11 Sesja IV– prowadzenie prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, prof. dr hab. Mariusz Korczyński 16:10-16:30 dr hab. inż. Maciej Oziembłowski, prof. uczelni: Wybrane właściwości etanolowych ekstraktów czosnaczka pospolitego (Alliaria petiolata (M. Bieb.) Cavara & Grande) (Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 16:30-16:50 dr n. med. Krzysztof Błecha: Rola naturalnych produktów w profilaktyce i terapii chorób reumatycznych (Laboratorium Medycyny Naturalnej BONIMED, Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki w Żywcu) 16:50-17:20 prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska: Fitoterapia wieku rozwojowego (Katedra Farmakognozji i Fitochemii, Śląski Uniwersytet Medyczny; Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 17:20-17:40 mgr Ewa Rogala: Rośliny przeciwstarzeniowe (Instytut Botaniki Dermatologicznej, Warszawa) Dyskusja 17:45-18:00 Podsumowanie I dnia konferencji 18:30-23:30 Uroczysta kolacja, Hotel Nafta Krosno, ul. Lwowska 2117 maja 2024 - PIĄTEK8:30 rozpoczęcie konferencjiSesja V– prowadzenie dr hab. Grażyna Zawiślak, prof. dr hab. Antoni Szumny8:30-9:00 prof. dr hab. Ewa Stachowska: Czy mikrobiota jelitowa może stymulować otyłość? (Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)9:00-9:30 prof. dr hab. Iwona Wawer: Zioła w depresji (Zakład Zielarstwa, Instytut Zdrowia i gospodarki, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)9:30-10:00 prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański: Mleczna genetyka (Uniwersytet Przyrodniczy we WrocławiuDyskusja10:00-10:20 Przerwa kawowa Sesja VI– prowadzenie dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, dr hab. inż. Maciej Oziembłowski, prof. uczelni 10:20-10:40 Mariusz Czernicki, dr hab. prof. UR Narcyz Piórecki1, Ewa Antoniewska: Lotos – roślina dekoracyjna, jadalna, stosowana w ziołolecznictwie. Czy możemy go uprawiaćw ogrodzie? (Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach, Instytut Nauk o Kulturze Fizycznej, Uniwersytet Rzeszowski)10:40-11:00 Katarzyna Kukla, dr inż. Radosław Spychaj, prof. Antoni Szumny, prof. Alicja Kucharska.: Handlowe substytuty kawy – charakterystyka surowca i ocena jakościowa naparów (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) 11:00-11:20 Agnieszka Tympalska, Katarzyna Wilczyńska, Karolina Bernacka, dr inż. Agata Czyżowska, prof. Anna Sokół-Łętowska, dr inż. Narcyz Piórecki, prof. UR, prof. Alicja Kucharska: Wykorzystanie fermentacji mlekowej i octowej do otrzymania atrakcyjnych produktów z owoców derenia (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)11:20-11:40 dr hab. inż. Urszula Sadowska, prof. URK, inż. Martyna Ogrodnik: Analiza jakości wybranych jednoskładnikowych herbat ziołowych dostępnych na polskim rynku (Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie)Dyskusja11:40-12:00 Przerwa kawowa  Sesja VII – prowadzenie dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, dr hab. inż. Maciej Oziembłowski, prof. uczelni 12:00-12:15 Przemysław Wadowski, Adrian Gałązka: Porównawcze badania chromatograficzne bylicy rocznej – Artemisia annua L., bylicy piołun – Artemisia absinthium L. i bylicy pospolitej – Artemisia vulgaris L. (studenci, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 12:15-12:30 Adrian Gałązka: Porównawcze badania chromatograficzne tarczycy pospolitej - Scutellaria galericulata L. i tarczycy bajkalskiej - Scutellaria baicalensis Georgi (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 12:30-12:45 Dominika Hałas: Jakościowe badania chromatograficzne kwiatów magnolii purpurowej - Magnolia liliiflora Desr. i magnolii nagiej - Magnolia denudata Desr. (studentka, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 12:45-13:00 Ewa Klonowska, Anna Ryś: Wrażliwość wybranych bakterii na wyciągi z plechy pustułki pęcherzykowatej Hypogymnia physodes (L.) Nyl. i brodaczki zwyczajnej - Usnea filipendula Stirt. (studentki, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 13:00-13:15 Beata Kludacz, Alicja Grzesik: Wrażliwość wybranych bakterii probiotycznych na wyciągi z czosnku niedźwiedziego – Allium ursinum L. i czosnaczku pospolitego – Alliaria officinalis Andrz. (studentki, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 13:15-13:30 Sebastian Fröhlich: Wrażliwość wybranych bakterii na Balsamum Commendatoris (Persischer Wundbalsam, Pharmacopoea Helvetica 1865) (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) 13:30-13:45 Sebastian Such: Zawartość polifenoli i właściwości antyoksydacyjne mieszanek ziołowych zawierających konopie siewne - Cannabis sativa L. (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie) DyskusjaPodsumowanie konferencji prof. dr hab. Iwona Wawer, dr hab. inż. Maciej Oziembłowski, prof. uczelni, O. dr Jan Marcelin Pietryja 14:00-15.30 Obiad, PANS Krosno, ul. J. Dmochowskiego, sala 11Data rozpoczęcia wydarzenia: 16.05.2024 – Data zakończenia wydarzenia: 17.05.2024